Ømhed og muskelsmerter: Hvor meget træning er for meget træning?

Du kender det sikkert: Du har gået hårdt til den i træningscenteret dagen før, og presset dig selv til dit ypperste. Dagen efter vågner du nu op med ekstremt ømme muskler, som virkelig kan mærkes, idet du står ud af sengen. Det er det vi kalder muskelømhed, som er ret så normalt efter en hård træningssession – men hård er ikke altid lig med vellykket. En hård omgang træning er nemlig ikke noget der kan vægtes i den mængde muskelsmerter, du kan mærke dagen derpå. Lad os dykke et spadestik dybere.

Muskler bliver stærkere og større gennem restitutionstiden, som hænder efter du har trænet. Hertil bliver musklerne større og stærkere, og peaker idet du sover. Det er det resultat vi ønsker, når vi træner, men der er stor forskel på at ødelægge sine muskler og at inducere en smule muskelskade.

Hvis du finder dig selv i at være meget øm dagen efter en hård træningssession og at ømheden varer flere dage, så har du sandsynligvis trænet for hårdt og måske endda for længe. Når det sker, da vil du sandsynligvis ikke se nogen forbedring i din præstation eller på din styrkefaktor. Det skyldes, at dine muskler ikke har haft energi nok til at opbygge dine muskler, fordi den har haft travlt med at reparere at ødelagte – så du vil til en vis grad ende, hvor du var før den træningssession. Kroppen behøver ikke smerte for at blive større. Ømhed er som regel et godt tegn på at du får brugt din krop, men den følelse bør holdes på et minimum – Især hvis du først lige er begyndt at træne.

Nybegyndere har nemlig den fordel, at de kan komme meget langt ved bare at holde træningsrutinen på et minimum. Det skyldes, at en nybegynders krop oplever en stor omvæltning i at begynde at træne i forhold til slet ikke at træne. Det kan sammenlignes med store muskelbundter, som træner 5-6 om ugen og har gjort sådan i mange år.

De vil ikke opleve lige så markante resultater måned for måned, som en nybegynder vil, da omvæltningen ikke vil være lige så stor for muskelbundtet, end det vil være for nybegynderen, som starter fra et nul-plan. Nybegyndere skal derfor især være påpasselige med at overtræne, fordi de ikke har brug for at træne i nærheden af deres maks ydeevne. Ømhed er alt i alt ikke noget der skal opsøges og kan til tider være en indikation på, at du bør holde lidt igen med vægtskiverne og tiden du bruger på at træne. Tag en fridag fra fitness, slap af og nyd lidt ekstra søvn, mens din krop får lov at hele.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *